fbpx

Elmiadalen samlade in 515 941 kronor till Världens Barn!
  • 113
    Shares

Över 35 programpunkter, cirka 20 timmars direktsändning och flera intressanta samtal om aktuella ämnen i Corona-pandemins kölvatten. Premiären av Elmiadalen är avklarad och när den sista dagen avslutades kunde Elmia lämna över en check på 515 941 kronor till Världens Barn.

Företagsledare, riksdagsledamöter, ungdomspolitiker, artister och företrädare från en mängd olika branscher var på plats under Elmiadalen. För att nämna några intressanta gäster och samtidigt påvisa bredden i programmet; ärkebiskop Antje Jackelén, Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, Ilija Batljan, vd SBB, Sara Dawn Finer, artist, Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket, samt ett helt gäng gamers från DreamHack.

De två dagarna, 29–30 juni, fylldes med över 35 programpunkter under nästan 20 timmar.

– Jag är mäkta stolt över att vi på Elmia på kort varsel lyckades skapa ett så pass brett erfarenhetsutbyte och en mötesplats för det framtida Sverige. Det faktum att vi hade så många ungdomspolitiker gör mig extra glad eftersom syftet med Elmiadalen är gränsöverskridande samtal för framtiden. Genom samverkan och dialog skapar vi förutsättningar att effektivt lösa framtidens utmaningar, säger Lotta Frenssen, vd på Elmia AB.

Det var första gången som den digitala mötesplatsen Elmiadalen arrangerades. Hela programmet livesändes från Elmia i Jönköping och finns att se i efterhand via Elmias hemsida.

Debatter och diskussioner varvades med underhållning i form av mat, musik och idrott. Ämnena som berördes under de två dagarna omfattar social hållbarhet, hur vi kan få mer för mindre i samhällsutveckling, miljöfrågor, kompetensförsörjning, möjligheterna med ny teknik, företagande samt inhemsk livsmedelsförsörjning och internationell samverkan.

Elmiadalen bidrog med 515 941 kronor till Världens Barn. Under dagarna genomfördes en spännande omröstning om vad som är godast – småländsk ostkaka eller gotländsk saffranskaka – där den småländska ostkakan stod som vinnare efter en jämn kamp.

– Just nu hotar en katastrof där barnen drabbas när samhällen stänger ner runt om i världen. Redan utsatta barn exploateras eller svälter nu i spåren av pandemin. Därför är det stöd och engagemang vi fått från Elmiadalen så extra värdefullt. Varje bidrag gör verklig skillnad. Tack vare detta kan vi nu ge ett ovärderligt stöd till fler barns tillgång till hälsa, skola och trygghet, säger Malin Duintjer, generalsekreterare Riksinsamlingen för Världens Barn.

Fakta: Elmiadalen

Över 35 programpunkter.
Cirka 20 timmars direktsändning.
515 941 kronor till Världens Barn.
De enskilda programpunkterna kommer att finnas på ELmias hemsida vecka 28.

För mer information, kontakta:

Lotta Frenssen, vd, Elmia AB på tel. 072 0038 699

Malin Duintjer, generalsekreterare Riksinsamlingen för Världens Barn på tel. 08-128 88 001

Kontaktpersoner

Lotta Frenssen

Presskontakt
VD
Elmia AB lotta.frenssen@elmia.se +46 36 15 20 00

Årets viktigaste samtal

I coronakrisen nekas miljontals flickor och pojkar sin rätt till hälsa, skola och trygghet. Utan omvärldens snabba stöd riskerar de att bli en förlorad generation. På ”Elmiadalen” samlade Världens Barn in till ett gränsöverskridande samtal om hur Sverige kan stå upp för barnen i pandemins spår.

Coronakrisen har visat samhällens sårbarhet, både i Sverige och utanför våra gränser. Miljontals barns redan osäkra situation har försämrats dramatiskt av coronakrisen. Föräldrar har förlorat sina enda inkomster som daglönare på plantager. Rapporter vittnar om barn som tvingas ut på gatan för att bidra till försörjningen. Många lever utan tillgång till rent vatten i trångboddhet – vilket gör det extra svårt att kontrollera smittspridningen. För barn som inte går i skolan är risken också större att de utsättas för våld och exploatering.

Sverige har en lång tradition av att stå upp för barnens rättigheter, här och utanför våra gränser. Coronapandemin prövar vår medmänsklighet. Det är nu vi visar vilka vi är, och hur historien ska bedöma oss sen.

Mot denna bakgrund bjöd Världens barn in till ett seminarium under Elmiadalen. Paneldeltagarna svarar på frågor och diskuterar hur Sverige och världsamfundet kan agera för att minska lidande och bidra till att bygga en starkare värld efter krisen.

Världens Barns panelsamtal Elmiadalen

Från 29 juni, kl 10:40

Länk: www.elmiadalen.se/program

Deltagande:

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Röda Korset
Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen
Helena Jonsson, Landshövding Jönköping
Niclas Lindgren, ordförande Riksinsamlingen för Världens Barn

Moderator: Lottie Knutsson