fbpx

PRESSMEDDELANDE
1 september 2017

 

Barn bor på gatan, eller tvingas arbeta för att hjälpa till med försörjningen. Andra barn lever i flyktingläger, traumatiserade av upplevelser från krig som raserat hela deras tillvaro. Att barn får gå i skolan är helt nödvändigt för att långsiktigt bygga upp och förändra samhällen i grunden. De barn som får gå i skolan idag är de som kommer kunna påverka och göra skillnad i framtiden.

Närmare 45 000 frivilliga tillsammans med några av de mest etablerade humanitära hjälporganisationerna gör under några veckor gemensam sak med programbolagen Sveriges Television, Sveriges Radios 26 st P4-kanaler och Radiohjälpen för att samla in pengar. Företag, organisationer, idrottsföreningar och scouter, kyrkor och hela samfund engagerar sig och sina medlemmar för att göra en insats. Under årens lopp har Världens Barn samlat in närmare 1,5 miljarder kronor till projekt för att hjälpa utsatta barn runt om i världen. Temat för insamlingen är ”för barns rätt till hälsa, skolgång och trygghet”. Saker som är självklara målsättningar i vårt samhälle, men som är långtifrån givna på många håll ute i världen. Krig, svält och klimatförändringar sätter många gånger infrastruktur och ambitioner helt ur spel och de som drabbas hårdast är alltid barnen.

- Världens Barn engagerar människor över hela vårt land både inom och utanför deltagande organisationer. Musikskolor, idrottsföreningar och många företag engagerar sig för att ge och samla in pengar, säger Evy Jonsson som är kampanjledare för Riksinsamlingen Världens Barn.

Hur gör man om man vill vara med och hjälpa till?
- Enklast är att gå in på vår hemsida och anmäla sig som frivillig. Alla är välkomna att delta! Vi behöver alltid frivilliga som vill hjälpa till. Det kan vara att samla in med bössa, eller göra en egen aktivitet där pengarna går till insamlingen.
- En del skolor gör aktiviteter som en del av undervisningen och det händer att man får gåshud när man inser vilken skillnad de åstadkommer genom något som började som en rolig aktivitet.

Vad är drivkraften att hålla på år efter år?
- Vi vet att insamlingen räddar liv och förändrar förutsättningarna för kommande generationer i utsatta områden i världen. Det gör att vi inte kan låta bli.

Är inte kontanter på väg ut?
- Jo på sikt kanske, men bössinsamling är fortfarande ett förvånansvärt starkt sätt att samla in pengar. Om man har gamla sedlar som gått ut tar vi gärna emot dem. Vi har såklart Swish och SMS också och webbaserade digitala insamlingar börjar också ta fart. Tillsammans gör vi skillnad!