fbpx

Somalia

Mobila kliniker räddar liv

  • 34
    Shares

I Somalia är tillgången till vård begränsad för många människor och landet har bland världens högsta dödlighet för barn under fem år. De vanligaste dödsorsakerna bland barn är lunginflammation, diarré och mässling – sjukdomar som skulle kunna behandlas eller undvikas. Undernäring är en underliggande faktor bakom många av dödsfallen.

Tack vare en stationär och tre mobila hälsokliniker kan nu människor nås även i avlägsna områden, där de får grundläggande sjukvård, vaccinering samt mödra- och barnavård. Verksamheten är särskilt utformat för att möta behoven hos pojkar, flickor och kvinnor.

En viktig del av hälsoprogrammet i Somalia är också det lokala arbetet i byar där våra volontärer tillsammans med lokalbefolkningen arbetar för att stärka kunskap och kapacitet att ta hand sin egen hälsa, för att minska risken att bli sjuk. Det handlar både om att sprida information om hur man skyddar sig mot sjukdomar och har en hälsosam livsstil, men också att uppmuntra människor att söka sig till hälsoklinikerna, något som många traditionellt sett inte har vana av. De kan också mobiliseras vid hälsorisker som covid-19.

Röda Korsets sjuksköterska Najma gör en tillväxtkontroll på tvååriga Ahmed som lider av undernäring.

Tvååriga Ahmed och hans ett år äldre syster lider båda av undernäring och får behandling på Röda Korsets mobila hälsoklinik i Somalia.

- Jag och mina barn är väldigt glada att vi kan besöka Röda Korsets mobila hälsoklinik, för det är den enda hälsovård vi har, säger barnens mamma Ramla.

Den mobila hälsokliniken besöker området där Ramla och hennes barn bor varannan vecka, för att undersöka dem och se så att behandlingen går åt rätt håll.

Rahmas ettåriga son får oralt vaccin mot polio på Röda Korsets mobila klinik. Klinikens barnmorska hjälpte också till när han föddes.

Rahma är gravid och väntar sitt femte barn. Tack vare Röda Korsets mobila klinik som besöker hennes område varannan vecka kan hon få undersökningar och se att hennes barn växer som det ska. Barnmorskan som jobbar på kliniken hjälpte också till när hennes två yngsta barn föddes, och på kliniken kan Rahmas barn även bli vaccinerade mot till exempel polio. På kliniken kontrollerar också sjuksköterskorna att barnens tillväxt är som den ska för att upptäcka eventuell undernäring så fort som möjligt.

Vad räcker pengarna till?

Mobila hälsokliniker.

50 kr räcker till en sjuksköterska som kan vaccinera 20 barn mot sjukdomar som polio och mässling.
138 kr täcker kostnaden för en barnmorska under en dag och bidrar till säkrare förlossningar och livsviktig vård för barn och mammor.

,