Skolan och Världens Barn

Varje år genomför frivilliga från Världens Barns 14 deltagande organisationer insamlingen tillsammans. Världens Barn är också en öppen insamling, och vi vill gärna engagera så många barn och ungdomar som möjligt för att göra samma sak. Välkommen in på vår speciella ungdomssida och anmäl din skolklass eller ungdomsgrupp. Där kan du få också få mera information om hur insamling går till.

Ladda hem vårt utbildningsmaterial

Varför är mänsklighetens resurser så orättvist fördelade i världen? Finns det egentligen mat så att det räcker till alla på jorden? Varför flyttar så många människor till andra länder och områden?

Utbildningsradion, UR, har tagit fram ett utbildningsmaterial som du kan ladda hem.
Ett flexibelt och pedagogiskt material med möjlighet att skräddarsy undervisningen att passa just er grupp.

Om det här utbildningsmaterialet
Det här materialet är till för dig som vill arbeta med barnrättsfrågor. Materialet är baserat på tv- och radioprogram från UR där barn i olika delar av världen porträtteras.

Att använda medier i utbildningssyfte är ett bra sätt att möta människor vi kanske aldrig skulle möta annars och därigenom få förståelse för andra människors livsvillkor. De flesta klipp och program är runt 5 minuter långa och går därför utmärkt att använda som ett sätt att starta en lektion, ett temaarbete eller liknande. Självklart kan ni skapa egna klipp i filmerna med hjälp av fliken ”skapa klipp” som finns i anslutning till programmen.

Mål och syfte med materialet är att få barnen att lära sig om mänskliga rättigheter och barns olika levnadsvillkor samt att genom väckt empati och större insikt ge dem lust att lära sig mer. Vidare är syftet att barnen ska vilja engagera sig och agera, till exempel genom att delta i insamlingen till Världens Barn på olika sätt.

Materialet utgår från ett problematiserande arbetssätt och är upplagt så att det finns frågor som gruppen diskuterar innan ni tittar, frågor som ni diskuterar efter att ni har tittat och dessutom fördjupningsuppgifter till varje klipp. En del uppgifter är lättare, andra svårare och det är du som lärare/ledare som avgör vad som passar din grupp bäst. Det går lika bra att bara arbeta med ett eller några få klipp som att använda alla klipp i ett större temaarbete. Klippen kan ni antingen titta på tillsammans i gruppen eller enskilt, kanske som en hemuppgift.

Här kan du ladda hem UR:s läromedel helt kostnadsfritt.

Materialet utgår från LGR 11 och är anpassat för åldrarna 9-12 år och 13-18 år.