Världens Barn i skolan

I år är det 30 år sedan FN antog Barnkonventionen och nästa år blir den lag i Sverige. Passa på att lyfta in världen i skolan och ge eleverna chans att lära sig mer om och reflektera över barns rättigheter och barns situation i världen!

Till er hjälp finns det bra material från förskolan till gymnasiet. Dels de lärarhandledningar som Utbildningsradion, UR, tagit fram och dels studiehandledningen till antologin ”Alla mina barn”

Som avslutning planerar och genomför ni insamlingen för Världens Barn, exempelvis genom att springa. Det ger eleverna möjlighet att gå från ord till handling. Efter avslutad insamling får ni diplom och återkoppling vad pengarna ni samlat in kan räcka till.

Veckorna 39 och 40 är Världens Barns kampanjkulmen och då är det extra roligt att genomföra en insamling, men det går fint att arbeta med detta när som helst under året. Passar det inte er att springa som aktivitet går det bra att göra annan form av insamling. Bra tips hittar ni här. 

För att vi ska kunna ge er stöd, diplom och återkoppling vill vi att ni anmäler er skola nedan!

Så går det till!


1. Undervisningspass

Eleverna får ökad förståelse för barns rättigheter och situation i världen. Använd utbildningsmaterialet från UR samt studiehandledningen till boken “Alla mina barn”.

2. Aktivitet för Världens Barn!
Det finns många sätt att göra en insamling. Ett är att låta eleverna springa för Världens Barn och hitta supporters  som betalar en slant per varv varje barn springer.

3. Återkoppling
När allt är genomfört får ni diplom och återkoppling som visar vad ni åstadkommit. Ni får även ett nyhetsbrev som beskriver vad pengarna kan räcka till.

Ladda hem UR:s utbildningsmaterial

Här kan du ladda hem UR:s nya lärarhandledningar för 2019. Materialet utgår från LGR11 och LGY11 och är anpassat för åldrarna 9-12 år och 13-18 år.

Lärarhandledningarna finns i två versioner; en för barn 9-12 år och en för ungdomar i åldern 13-18 år. Materialet är anpassat att användas som en del av lektionerna i samhällskunskap, geografi, matematik och idrott och är kopplat till LGR11 samt LGY11. Materialet passar också bra att använda i barn- och ungdomsgrupper i föreningar och organisationer.

Använd gärna materialet när ni arbetar med Agenda 2030, mänskliga rättigheter och Barnkonventionen. Syftet är att få barn och ungdomar att lära sig mer om mänskliga rättigheter och om barns och ungas olika levnadsvillkor. Målet är att väcka en önskan om att göra skillnad.

Materialet är baserat på TV- och radioprogram från UR där barn i olika delar av världen porträtteras. Det är ett bra sätt att möta människor vi kanske aldrig skulle möta annars och få förståelse för andras livsvillkor. En del uppgifter i materialet är lättare, andra svårare och det är du som lärare/ledare som avgör vad som passar din grupp bäst.

Alla mina barn

Astrid Lindgren - Alla mina barn

I samarbete mellan Astrid Lindgren Aktiebolag och Rabén & Sjögren ger vi ut antologin, ”Alla mina barn”. I antologin finns åtta berättelser om barns behov av drömmar, frihet, trygghet, lek och fantasi. Varje bok bidrar till att lyfta barns rättigheter. Dels genom texterna, dels genom att hundra kronor per såld bok går till insamlingen för Världens Barn.

Till boken har vi även tagit fram en studiehandledning som passar bra att använda i
exempelvis förskolan och låg- och mellanstadiet (välj de texter som passar er målgrupp).
I studiehandledningen finns förslag på hur ni kan arbeta med respektive text i boken.

Anmälan

Kontaktuppgifter

För utsick av diplom efter insamlingen.
Samtycke
Genom att sända denna information samtycker jag till att Riksinsamlingen för Världens Barn får spara och använda mina kontaktuppgifter för att skicka information och material för insamlingen i enlighet med Riksinsamlingens Integritetspolicy. Vi kan även komma att dela dina uppgifter med berörda medarbetare med uppdrag att arbeta med insamlingen inom Public Service samt Radiohjälpen.