Världens Barn i skolan

Ni i skolan är varmt välkomna att delta i insamlingen för Världens Barn. Utbildningsradion, UR, har tagit fram ett utbildningsmaterial som ni kan använda er av och som är en del av vår aktivitet Spring för Världens Barn.

Spring består av tre delar där ni som skola arbetar med UR:s material sedan genomför insamlingen Spring och därefter får återkoppling från oss om hur era insamlade medel gör skillnad. Utbildningsmaterialet är anpassat att användas som en del av lektionerna i samhällskunskap, geografi, matematik och idrott, Materialet är anpassat till LGR 11 samt LGY 11. Genom Spring får eleverna en ökad förståelse, kunskap och chans till reflektion kring barns rättigheter och barns situation i världen – och planeringen och genomförandet av insamlingsaktiviteten ger dem möjlighet att bidra till en positiv förändring för någon annan. Här på sidan hittar ni UR:s utbildningsmaterial, ett häfte om Spring, som beskriver hur ni kan genomföra projektet samt en kort informationsfilm, ett reportage från en av de skolor som genomfört Spring samt en film från ett av de projekt i världen dit pengarna går.

Veckorna 39 och 40 är Världens Barns kampanjkulmen. Då är det extra roligt att genomföra Spring, men det går förstås bra att arbeta med detta när som helst under året. Passar det inte er att springa som insamlingsaktivitet går det även att göra en annan form av insamling. Registrera er nedanså kommer ni inom kort bli kontaktade av en lokal samordnare i er kommun som kan hjälpa er med information, stöd och återkoppling. Efter avslutad insamling får skolan ett fint Diplom med det belopp ni samlat in.

Ladda hem UR:s utbildningsmaterial

Utbildningsradion, UR, har tagit fram ett flexibelt och pedagogiskt utbildningsmaterial med möjlighet att skräddarsy undervisningen att passa just er grupp.

Det här materialet är till för dig som vill arbeta med barnrättsfrågor. Materialet är baserat på tv- och radioprogram från UR där barn i olika delar av världen porträtteras.

Att använda medier i utbildningssyfte är ett bra sätt att möta människor vi kanske aldrig skulle möta annars och därigenom få förståelse för andra människors livsvillkor. De flesta klipp och program är runt 5 minuter långa och går därför utmärkt att använda som ett sätt att starta en lektion, ett temaarbete eller liknande. Självklart kan ni skapa egna klipp i filmerna med hjälp av fliken ”skapa klipp” som finns i anslutning till programmen.

Mål och syfte med materialet är att få barnen att lära sig om mänskliga rättigheter och barns olika levnadsvillkor samt att genom väckt empati och större insikt ge dem lust att lära sig mer. Vidare är syftet att barnen ska vilja engagera sig och agera, till exempel genom att delta i insamlingen till Världens Barn.

Materialet utgår från ett problematiserande arbetssätt. En del uppgifter är lättare, andra svårare och det är du som lärare/ledare som avgör vad som passar din grupp bäst.

Här kan du ladda hem UR:s läromedel helt kostnadsfritt.
Materialet utgår från LGR 11 och är anpassat för åldrarna 9-12 år och 13-18 år.

Spring för
Världens Barn

Här hittar du material om Spring för Världens Barn. Till höger kan du ladda ner ett häfte som beskriver hur ni kan genomföra aktiviteten och nedan finns filmer som visar hur ni går tillväga steg för steg, hur andra skolor genomfört Spring för Världens Barn samt en film från norra Thailand. Filmen från Thailand beskriver ett av de många projekt runt om i världen som får stöd då ni springer för Världens Barn.

För utsick av diplom efter insamlingen.
Samtycke
Genom att sända denna information samtycker jag till att Riksinsamlingen för Världens Barn får spara och använda mina kontaktuppgifter för att skicka information och material för insamlingen i enlighet med Riksinsamlingens Integritetspolicy