fbpx

Serbien

I Serbien förändras barnens liv från grunden

  • 13
    Shares

I norra Serbien, i området runt staden Novi Sad finns samhällen där några av Europas mest utsatta barn lever. Arbetslösheten är stor, fattigdomen utbredd och så många som 8 av 10 barn hoppar av skolan. Risken att hamna i missbruk eller kriminalitet är stor.

I samhällena i norra Serbien bor många familjer från minoritetsgrupperna romer, albaner och kosovarer. Minoritetsgrupperna står på flera sätt utanför samhället och många barn utsätts för barnarbete som tiggeri eller andra former av gatuarbete. Redan som mycket unga, 10–12 år, börjar många använda alkohol och röka. Många vuxna är arbetslösa och har liten tilltro till sociala myndigheter som de upplever diskriminerar dem på etnisk grund. Därför fortgår situationen och ytterligare generationer hamnar utanför samhället.

Men målet med IOGT-NTO-rörelsens projekt i området är att bryta den negativa cirkeln och stärka barnens livsvillkor från grunden. Med en starkare grund och mer trygghet, ökar barnens motståndskraft mot negativ påverkan. Genom projektet får barnen positiv, livsförändrande kunskap och stöd som ger dem möjlighet att bryta generationer av stigma, arbetslöshet, fattigdom och missbruk.

Det unika i det projekt, som genomförs av IOGT-NTO-rörelsens samarbetspartner Centar za omladinski rad (CZOR) från Novi Sad, är att de för ut aktiviteter, professionell kunskap och lättillgängligt stöd till de samhällen där barnen finns. Det ska vara lätt att få hjälp och genom att under två års tid vara närvarande i byarna kommer både barn och vuxna lära känna personalen i projektet. Projektet genomförs i nära samarbete med lokala myndigheter, skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst. Barnen kommer att erbjudas roliga, spännande och utvecklande fritidsaktiviteter och även stöd från utbildad fritidspersonal, med specifik kunskap om utsatta barns situation. Flera i personalen kommer själva från de samhällen där projektet genomförs, vilket bidrar till att bygga tillit och förståelse.

Projektet syftar också till att bygga upp ett helt nytt sätt att arbeta för myndigheterna, så att de positiva förändringar som kommer att uppnås blir långsiktiga och varaktiga. Dagens barn och kommande generationer har rätt till trygghet, skolgång, god hälsa och framtidshopp!

Dita

Dita - en framtida ledare

- Jag lämnade min yngre syster hemma idag. Men jag var tvungen att ta med mig Mehmet, säger Dita, 12 år gammal, om sin tre år yngre bror. Pojkar är irriterande ibland, håller du inte med? Allt de vill är att bråka eller spela fotboll. Och det är inte vad vi gör här på våra workshops. Men Mehmet måste lyssna på mig, för jag är äldre, säger hon, mycket självbelåten.

Dita berättar om dagen i skolan;

- Jag fick bra betyg i serbiska idag och min pappa blev väldigt stolt. Han säger att skolan är så viktig och att om jag är uppmärksam på lektionerna och lär mig mycket så kan jag gå på gymnasiet! Han gick aldrig på gymnasiet, min pappa, men han vill att vi ska gå där.

Dita och hennes tjejkompisar diskuterar sånger och en ny danskoreografi.

- Jag tänkte att jag kanske kan framföra två låtar på festen i slutet av året. Det kräver förstås mycket förberedelser, men jag tror att jag kan göra det. Jag kommer att träna mycket!

Det är fantastiskt att se hur Dita har förändrats. Förra året satt hon mest i ett hörn, rädd att låta sin röst höras. Rädd att ta plats och synas. Och nu är hon här och diskuterar sina idéer högt och ljudligt, med självförtroende och entusiasm. Hon leder en grupp på åtta flickor och listar redan allt de behöver för att få till en framgångsrik föreställning vid årets evenemang.

- Lita på mig, vi kan få det här att fungera. Du behöver bara se till att pojkarna inte stör oss medan vi övar, säger hon till ledaren från CZOR.

Dita vet inte det ännu, men hon kommer att bli en bra ledare i framtiden.

Ramadan

Ramadan - en kille som inte tänker ge upp

Ramadan hoppade av skolan när han var 13 år. Det var för ett år sedan. Han hängde inte med i undervisningen och det kändes hopplöst.

- Min farbror har sagt att jag kan få jobba i hans bilverkstad, och då kommer jag att få tillräckligt med pengar för att försörja familjen. Och det är ju det som är det viktigaste, eller hur?

- Tog du med gitarren? Ramadan tittar förväntansfullt på ledaren för aktiviteterna.

För ett år sedan provade han att spela för första gången. Innan spelade han mest fotboll. Men sedan volontären i projektet tog med sig instrument och han mötte ”gitarren”, är han fast. Även om han har svårt för skolan, är Ramadan en stjärna på gitarr. Han lär sig fort och undervisar gärna de andra barnen på centret.

- Ibland lyckas jag inte lära mig låttexterna, säger han. Jag vet inte varför. Men det är okej. Det viktiga är att inte ge upp, antar jag. I alla fall inte när något är viktigt. Och det är gitarren för mig.

Vad räcker pengarna till?

Projekt för att minska romska barns utsatthet mot fattigdom och alkohol och andra droger.

100 kr räcker för att köpa en bra fotboll, som kan användas för aktiviteter för barn och ungdomar.
250 kr täcker kostnaden för ansiktsmasker och handsprit för 500 barn under fyra månads aktiviteter och bidrar därmed till att förhindra smittspridning.
500 kr räcker för att 12 romska barn från Adice kan få gå på barnteater för första gången.

,