fbpx

Rätten till utbildning

Trots att alla barn har rätt till utbildning står miljoner barn utan skolgång. Vissa på grund av fattigdom, andra för att de har en funktionsnedsättning, tillhör en minoritetsgrupp, saknar medborgarskap eller är på flykt. Under pandemin har närmare 170 miljoner barn i världen inte gått i skolan. Ett av de barn som inte har tillgång till den vanliga skolan är Jingnu. Hon kommer från Myanmar, men lever med sin familj i norra Thailand. Med stöd från Världens Barn får hon nu möjlighet till annan utbildning. 

Jingnu är 10 år och bor i norra Thailand med sin familj. Hon kommer egentligen från grannlandet Myanmar, ett land där det ganska länge har varit oroligt och våldsamheter. Många har därför valt att fly till andra länder och när Jingnu bara var tre år så lämnade hennes familj Myanmar. Nu lever de i ett område där det finns stora apelsinodlingar där nästan alla vuxna arbetar, även Jingnus mamma. 

Även om alla barn ska ha rätt att gå i skolan, så är det inte alltid så i verkligheten. I en del länder måste familjerna själva köpa böcker och skoluniform och då har vissa familjer inte råd att skicka sina barn till skolan. Det också barn som inte får gå i skolan för att de befinner sig på flykt och inte har medborgarskap i det nya landet. 

Jingnu skulle vilja gå i skolan, men hennes familj har inte råd. Istället får hon utbildning på ett center för barn som bor i området kring apelsinodlingarna. Varje morgon går hon upp tidigt, vid halv fem, för att hjälpa till att förbereda mat och ta hand om sin lillebror när hennes mamma går till jobbet. Jingnu tar med honom till utbildningscentret, där de båda får vara under dagen. 

Jingnu älskar att komma till centret och få lära sig saker och eftersom hon är lite äldre så hjälper hon ofta de yngre barnen. På helgerna är hon sällan ledig, utan får passa sin lillebror när hennes mamma plockar frukt. Hon måste arbeta alla dagar i veckan och när Jingnu är vuxen tänker hon också jobba på odlingarna, för att försörja sin mamma när hon blir gammal. 

FAKTA: I norra Thailand lever många migranter som tvingats fly från krig och fattigdom i grannlandet Myanmar. För att försörja sin familj tar de ofta arbete på de apelsinodlingar som finns i området. Utan medborgarskap har varken de eller deras barn några rättigheter i landet vilket gör att barnen inte får tillgång till skola eller sjukvård.

Med stöd från Världens Barn arbetar därför IOGT-NTO-rörelsen tillsammans med organisationen APCYF kring apelsinodlingarna för att ge barnen tillgång till undervisning och sjukvård. På APCYFs utbildningscenter får barnen lära sig thai och grundläggande kunskaper så att de sedan kan börja i vanlig skola. APCYF hjälper också till att skaffa giltiga ID handlingar. På centren kan också de äldre barnen ta med sina syskon, vilket gör att de kan få gå i skolan istället för att ta hand om syskonen när föräldrarna jobbar.

, ,