fbpx

Barnen bakom separationsmuren

I Palestina arbetar We Effect för att ge barn och deras familjer på landsbygden rätt till fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande genom förskolor och lekplatser.

Biståndsorganisationen We Effect arbetar i ett område i Palestina där den pågående konflikten med Israel utgör ett ständigt hot. I skuggan av den så kallade separationsmuren som byggdes 2002 skapades stora svårigheter för de palestinier som bor i området och effekten är särskilt stor på barnen, som ofta drabbas av olika stress-symtom.

Projektets mål är att ge barn och deras familjer rätt till fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande på landsbygden intill separationsmuren på Västbanken. Därför driver man nu fyra förskolor och multifunktionella lekplatser som byggts upp utifrån barnens behov av säkra och pedagogiska utrymmen. Förskolorna bidrar också till att stärka jämställdheten. Här är det oftast mammorna som stannar hemma med barnen, men nu frigörs tid även för dem att kunna arbeta med något annat.

Maher framför muren. Foto: Maan Samara

"Mina kläder rivs inte längre sönder när jag åker rutschkana"

En av lekplatserna som We Effect och Världens Barn bidrar till ligger i byn Bi’lin. Där stängdes lekplatsen helt för några år sedan på grund av att den inte uppfyllde säkerhetskraven. Nu är den upprustad och barnen kan gå till en plats där de kan lära, leka och växa i säkerhet. 

– Jag kommer till parken efter skolan för att leka. Vi tillbringar mycket tid här och har kul. Och mina kläder rivs inte längre sönder när jag åker rutschkana eftersom den är lagad nu, säger Maher, 12 år som bor i byn. 

Nära separationsmuren i Palestina erbjuder We Effect lekplatser och förskolor där barn kan känna sig trygga. Foto: Maan Samara

"Enda platsen barnen kan uppleva sin barndom"

I projektet utbildas både barn och vuxna i barns rättigheter och psykosociala hälsa. Ett av målen är att få slut på våldet mot flickor, och att lära barnen att sätta ord på det våld de upplever. Allt för att stärka relationen mellan barnen och deras föräldrar. 

– Dessa barn somnar och vaknar till ljudet av kulor och de israeliska soldaternas träning. Dessutom pågår det nattliga räder. Allt detta skrämmer dem, säger Abdek Nasser, chef för byrådet i Bodrus, och fortsätter: 

– Den här parken borde inte ha stängsel men de finns för barnens säkerhet. Lekparken är den enda platsen där barnen kan vara sig själva och uppleva sin barndom.

Vad räcker pengarna till?

Förskolor och multifunktionella center i Palestinas konfliktområde.

590 kr räcker till en liten klätterställning.

590 kr räcker till en rutschkana.

735 kr räcker till en liten sandlåda.

735 kr räcker till en brandsläckare.

880 kr räcker till en gungbräda.

1030 kr räcker till en träbänk.

2060 kr räcker till en vattentank som kommer 105 barn tillgodo.

4400 kr räcker till en stor klätterställning som kommer 2851 barn tillgodo.

,