fbpx

Libanon

En oas mitt i flyktinglägret

  • 68
    Shares

I utkanten av Beirut lever tusentals barn ett tufft liv i ett kaos av husruiner, sopor och smuts. Många av barnen tvingas arbeta och risken att utsättas för våld och sexuellt utnyttjande är hög. Men det finns ljus och hopp. Diakonias samarbetsorganisation Dar Al Amal (DAA) driver skyddscenter där barn får chans att vara barn.

- När vi går till jobbet på morgonen ser vi massor av barn på gatorna som gör vad de kan för att bidra till familjens försörjning. Tigger, säljer småsaker och vissa till och med stjäl, säger Hoda Kara som leder arbetet vid Dar Al Amals center Beirut.

Dar Al Amal har sin verksamhet i stadsdelarna Nabaa och Sabra, två av de mest utsatta stadsdelarna i Beirut.

Redan innan coronapandemin var det många barn här som inte gick till skolan. Sexuellt våld, fysisk och psykisk misshandel och barnarbete för att hjälpa föräldrarna med försörjningen var vanligt. Nu har situationen förvärrats eftersom många familjer helt förlorat möjlighet till försörjning. I ren desperation tvingar föräldrar ut sina barn på gatorna för att de ska bidra till familjens försörjning.

- Det är en farlig miljö för barnen där risken för sexuellt utnyttjande och andra övergrepp är stor, säger Hoda Kara.

Dar Al Amal arbetar mycket med barnens självkänsla och att utveckla deras kunskaper, ofta på ett lekfullt och roligt sätt. De får lära sig om sina rättigheter och om hur de kan skydda sig själva i riskfyllda eller våldsamma situationer. Många av barnen lider av posttraumatisk stress och erbjuds psykosocialt stöd. En viktig del är den informella undervisningen och läxhjälp som gör att de barn som inte får möjlighet att gå i skolan inte halkar efter allt för mycket.

Under coronapandemin har Dar Al Amal varit tvungna att ställa om till digitala träffar med barnen. Men det är svårt, eftersom konkurrensen om familjens enda mobiltelefon är stor och barnens behov sällan prioriteras. Därför arbetar Dar Al Amal extra mycket med att föräldrarna ska se fördelarna med att deras barn får tillgång till de digitala träffarna.

Ghinah 11 år, Sara 11 år

Ginah och Sara, 11 och 12 år, är systrar och bor tillsammans med sina föräldrar och ytterligare tre syskon i Sabra. Familjen flydde från det blodiga kriget Syrien 2013 och har bott i Libanon sedan dess.

Sabra där familjen bor, är ett område präglat av fattigdom, smuts och trångboddhet. Gharams och Wiams stora familj samsas i ett rum och kök. Flickornas mamma arbetar inte och pappan försörjer sig på dagjobb när det finns. Utan matpaket, kläder och medicin från Dar Al Amal, skulle familjen inte klara sig.

Men för Gharam och Wiam betyder ändå Dar Al Amals informella lektioner, där barnen får psykosocialt stöd, allra mest. Träffarna med Dar Al Amal är ett både viktigt och välkommet avbrott under den tristess som hårda karantänsregler medfört.

- Jag längtar varje dag efter våra online-träffar. Jag känner mig mindre stressad och nere efteråt, personalen hjälper mig att se mer positivt på saker, berättar Gharam.

Tack vare träffarna vågar hon också hålla fast vid sin dröm – att bli en framgångsrik advokat som kan försvara sitt land, Syrien.

- Det har jag drömt om ända sedan jag var liten, säger hon.

Också Wiam blir gladare av träffarna:

- Jag har lärt mig så mycket samtidigt som vi har kul, för nästan allt vi lär oss är i form av olika spel. Det är också bra att vi har fått hjälp att ta vara på tiden så mycket som möjligt. På grund av corona är vi hemma nästan hela tiden och Dar Al Amal har gett oss massor av idéer på bra saker som vi kan göra medan vi är hemma. Nu gör jag lite yoga, hemmaträning och olika hantverk, berättar hon stolt.

Sen blir hon lite allvarligare:

- Jag har också fått lära mig att skydda mig själv från elaka människor på Internet. Jag pratar aldrig med främlingar och lämnar aldrig ut information om mig själv.

Vad räcker pengarna till?

Preventions- och skyddscenter där barn i behov får psykosocialt stöd och möjlighet att lära och lek.

50 kr räcker till mellanmål för ett barn på centret.
440 kr räcker till en terapisession.
500 kr räcker till ett skolkit med pennor, suddgummi, pennvässare, linjal, sax, kritor, Playdoh-lera, lim, ett set gouachefärger för målning, två skolböcker som lär ut arabiska, två skolböcker som lär ut engelska och två skolböcker som lär ut matematik.

,