fbpx

Skola och stöd under pågående krig

I Jemen har det långdragna inbördeskriget orsakat stor förödelse, bristen på mat är stor och många barn är på flykt. PMU:s partners ser till att barn i landet får tillgång till förnödenheter, möjlighet att gå i skola och hjälp att hantera sina upplevelser.  

Jemen är idag ett av världens farligaste länder att leva i om du är barn. Med ett pågående inbördeskrig är undernäringen utbredd, och importen av mat har minskat både på grund av pandemin och av kriget i Ukraina. Många skolor är förstörda av kriget och många barn är på flykt i sitt eget land.

Det här är verkligheten för barnen i Jemen där varje insats för att hitta ett sätt att bygga en vardag är avgörande. Genom PMU:s insatser har ca 2 500 barn per år i åldrarna 6 - 16 år möjlighet att gå i skolan där de också kan få hjälp med att behandla sina hemska upplevelser av kriget. Skolor renoveras och lärare får utbildning i bättre metoder för att hjälpa barn som levt med krig under hela sin uppväxt.

PMU har arbetat i Jemen sedan 1960-talet, och idag befinner sig fyra miljoner människor på flykt i landet på grund av kriget som påverkar hela landet. De som drabbas värst är barnen. Men trots det tuffa säkerhetsläget har man tack vare PMU:s partners på plats kunnat fortsätta arbetet med att erbjuda skolgång till barn på flykt, och att bidra med en del av de livsnödvändiga förnödenheter de saknar.

Genom PMU:s insatser får barn i Jemen möjlighet att gå i skola där de också kan få hjälp med att behandla sina hemska upplevelser av kriget.

"Tack vare träningen kan jag hantera de hemska minnena bättre"

Younis, 9 år, tvingades fly med sin familj från Dhamar för tre år sedan och har sedan dess bott i Taiz. Då de flydde behövde de lämna alla viktiga skoldokument och ägodelar, så han kunde inte börja skolan igen förrän nyligen. Younis har upplevt traumatiska händelser på grund av konflikten i landet. Det gör att han ofta drömmer mardrömmar, inte är lika utåtriktad som förut och lider av rädsla. Nu har Younis fått ta del av traumabearbetningskursen och under den första dagen på kursen uttryckte han sin rädsla och berättade om det han varit med om. Han ritade även en teckning som visar hur hans hus blir attackerat.

- När jag låg och sov hemma hörde jag plötsligt en explosion nära vårt hus. Jag blev rädd och grät och gick till min mamma som kramade mig. Jag kommer aldrig att glömma det som hände, men tack vare träningen kan jag hantera de hemska minnena bättre.

På grund av det rådande säkerhetsläget i Jemen finns inte barnet i berättelsen med i bild. 

Idag befinner sig fyra miljoner människor på flykt i Jemen på grund av kriget som påverkar hela landet. De som drabbas värst är barnen.

Vad räcker pengarna till?

Utbildning och stöd för barn på flykt. 

55  kr räcker till skolböcker för ett barn under ett år.

200 kr räcker till skolmaterial för ett barn under en termin.

740 kr räcker till en månadslön för en lärare.

1150 kr räcker till ett års skolgång för ett barn inklusive traumabearbetningskurs.

, ,