fbpx

Jemen

Kriget var nära att utplåna allt hopp

  • 67
    Shares

Jemen är idag ett av de länder i världen som är svårast och farligast för ett barn att leva i. Landets politiska instabilitet och valutakollaps har orsakat skyhöga matpriser och hungersnöd på flera platser runt om i landet. Under det pandemidrabbade året minskade matimporten till Jemen till mindre än en fjärdedel av vad som vanligtvis transporteras till landets hamnar. Behovet av mat är enormt och omkring 25 miljoner människor behöver någon form av skydd eller humanitär hjälp.

Fyra miljoner människor befinner sig på flykt i sitt eget hemland på grund av eskalerande konflikter i landet. De som drabbas värst är barnen. PMU har funnits på plats i Jemen sedan 1960-talet för att hjälpa de pojkar och flickor som befinner sig mitt i detta lidande. Trots det tuffa säkerhetsläget har man tack vare PMU:s partners på plats kunnat upprätthålla hjälparbetet och bland annat erbjuda barn på flykt skolgång och en del av de livsnödvändiga förnödenheter de saknar.

Efter året med pandemin har situationen förvärrats då man, förutom covid-19, även drabbats av ihållande regn med svåra översvämningar. Situationen i Jemen är akut och hjälpen utifrån är avgörande för liv och död för de barn som lever i landet idag.

Hassan kommer från en liten bergsby i södra Jemen. Byn som ligger långt från någon av de större städerna var från början en lugn plats där Hassan kunde studera. Men när han gick i sjunde klass kom kriget som skulle förändra allt. Plötsligt hade militära trupper tagit sig in i byn. De belägrade skolan och gjorde den till sin bas, vilket tvingade bort alla elever. Skolan blev då ett mål för luftangrepp och det dröjde inte länge förrän skolhuset träffades av raketer och byggnaden förstördes. Även om militären då gav sig av hade skolan kollapsat och kunde inte längre användas för undervisning.

- Många av mina vänner var rädda för att gå tillbaka till skolan då de var oroliga för nya flygplansattacker. Eftersom lärarna inte längre kunde få ut sina löner lämnade de byn för att hitta arbete någon annanstans, berättar Hassan.

Undervisningen som fortsatte efter angreppet fick ske utomhus. Ibland i regn, ibland under stekande sol eller kyla. Bland dammet från vägarna försökte några föräldrar själva undervisa de elever som fanns kvar. Så fortsatte det i över ett år tills Hassans pappa plötsligt förlorade jobbet. Eftersom Hassan ändå knappt kunde studera blev han uppmanad att istället börja söka jobb för att familjen skulle överleva.

- Pappa sa att jag skulle försöka hitta jobb som fåraherde eller bege mig till någon stad för att sälja näsdukar för att kunna försörja familjen, säger Hassan. Men strax därefter förändrades allt.

När ett projekt som stöttas av PMU startade upp i byn började byns skola att restaureras, skolmaterial köpas in och lärare utbildas. Idag går Hassan i nionde klass och kommer snart att kunna ta examen. Han vågar inte tänka på hur hans liv hade sett ut utan det stöd som gjort att skolan kunnat återuppbyggas.

- Det har räddat livet på mig, och gett mig en framtid, avslutar Hassan.

Genom långsiktiga insatser i Jemen kan fler barn få hopp om framtiden trots det krig som rasar omkring dem. Din hjälp kan ge fler barn som Hassan hopp och livet tillbaka.

Vad räcker pengarna till?

60 kr räcker för att tillhandahålla läroböcker för ett barn under ett år.
180 kr kostar skolmaterial för en student under en termin.
680 kr täcker kostnaderna för att ha en lärare anställd under en månad. 
830 kr räcker till att finansiera ett års skolgång inklusive traumarehabilitering för ett barn.

,