fbpx

Eskilstuna har inte bara en av Sveriges äldsta musikskolor, de har även ett långt engagemang för Världens Barn. I över tio år har lärare och elever arrangerat en gala i september. En konsert som eleverna längtar till och ett sammanhang där de kan visa upp sina talanger. I år går den i Astrid-anda!

- Vi har det bra i Sverige och vi känner att vi vill och kan göra riktigt stor skillnad för andra barn med våra konserter, säger Åsa Andersson som är biträdande rektor på musikskolan.

I Eskilstuna bjuder man varje år in en artist som sjunger och spelar tillsammans med barnen. Det har genom åren varit en rad kända ansikten som Lill Lindfors, Babsan, Nanne Grönwall och i år, ännu en hemlig gäst. Artisterna ställer upp gratis tills stöd för Världens Barn och musikskolan ordnar sponsring av resa och hotell för dem, så att varenda krona från biljettförsäljningen kan gå till insamlingen. 

- Att få uppträda tillsammans med artisten är stort för eleverna, säger Åsa, och flera av artisterna har verkligen tackat för att de fått vara med och fortsatt att engagera sig för Världens Barn.

Musikskolan bjuder även in det lokala kulturlivet, en kör eller grupp som tillsammans med artisten kan dra ännu mer publik. Alla 500 platser ska fyllas!

- Det är viktigt för oss att det både är spets och bredd på konserten, säger Åsa. Vi har elever från den högre musiklinjen men också barnkörer, stråk- och blåsorkestrar och mindre ensembler.

Viktigt för dem är också att beskriva var de pengar som eleverna går och vilken skillnad de gör. Att konserten både blir ett sätt att lyfta elevernas rätt till kultur - men samtidigt deras stolthet över att ge andra barn i världen samma möjligheter att utvecklas.