fbpx

Barn som lider av undernäring blir friska på Panzisjukhuset

  • 4
    Shares

DR Kongo

Barn som lider av undernäring blir friska på Panzisjukhuset

  • 4
    Shares

I konfliktdrabbade DR Kongo dör 12 av 100 barn innan de hunnit fylla fem år. I östra Kongo ligger Panzisjukhuset som grundades av doktor Denis Mukwege (mottagare av Nobels fredspris år 2018). Sjukhuset fyller en otroligt viktig funktion när det gäller att rädda livet på undernärda barn. Läkarmissionen var med och byggde Panzisjukhuset mellan åren 1998–1999 och är idag en av sjukhusets huvudfinansiärer.

Just nu är läget alarmerande akut då det råder coronapandemi över hela världen. Priserna på mat har gått upp när gränserna har stängts och på sjukhuset har man separerat de olika avdelningarna för att undvika spridning av smitta. Barnen som lider av undernäring tillhör riskgruppen då de redan är i så dåligt skick. Jean Paul Buhendwa som är den enda intensivvårdsläkaren på Panzisjukhuset beskriver att barnen inte skulle ha en chans att klara sig om de skulle drabbas av corona, “De kommer dö direkt om de smittas!”.

Barn som lider av undernäring får på nutritionsavdelningen en behandling som består av en vitamin- och näringsrik välling. De små patienterna får äta vällingen 6 gånger om dagen och målet är att de efter 15 dagar ska få återvända hem till sina familjer. I genomsnitt är det just 15 dagar som det tar för barnen att bli friska igen. När barnen skickas hem har sjukvårdspersonalen försäkrat sig om att deras allmäntillstånd är bra.

I Läkarmissionens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med Panzisjukhuset för att barn och deras familjer ska få i sig näringsrik mat. Föräldrarna får utbildning i nutrition där de lär sig vilka grödor som är bäst för deras barn, familjen får även hjälp med ris och bönor för att barnen inte ska bli undernärda igen.

Vad räcker pengarna till?

90 kr får ett undernärt barn en full behandling på Panzisjukhuset.

PP Sidebar

 Logga in med Facebook.

,