fbpx

DR Kongo

På Panzisjukhuset får de mest utsatta vård

DR Kongo är ett av världens fattigaste länder och väpnade konflikter har präglat landet under flera decennier. I de mest utsatta samhällen drabbas barnen hårdast och DR Kongo är inte ett undantag. 12 av 100 barn dör innan de hunnit fylla fem år och spädbarnsdödligheten är bland de högsta i världen.

Panzisjukhuset ligger i Sydkivuprovinsen i östra Kongo och hit kommer tusentals patienter från hela regionen. Barn som lider av undernäring får behandling på nutritionsavdelningen, ungefär 50 barn i månaden får hjälp och tillfrisknar oftast efter 14 dagar. De har även en uppsökande verksamhet då personalen åker runt i byar och letar reda på undernärda barn som behöver akut vård. På Panzisjukhusets förlossningsavdelning har man möjlighet att rädda livet på barn födda så tidigt som vecka 28, vilket är unikt i den kontext där sjukhuset verkar.

Chefsläkaren och mottagaren av Nobels fredspris Denis Mukwege grundade år 1999 Panzisjukhuset. Doktor Mukweges världskända arbete för kvinnor och barn som har utsatts för våldtäkter och sexuellt våld har resulterat i tusentals räddade liv varje år. Men det är inte bara de fysiska skadorna som behöver läkas, på Panzisjukhuset får kvinnorna och barnen hjälp med att bearbeta sina trauman.

Under pandemiåret 2020 blev det tydligare än någonsin – människors rätt till vård är en förutsättning för att bygga upp sårbara samhällen. Och Panzisjukhuset finns där för de mest utsatta. Nu behövs mer finansiellt stöd, för myndigheternas bidrag är långt ifrån tillräckliga.

Foto: Martina Holmberg & Håkan Flank

Mado Kwalya

Mado - flickan som överlevde mot alla odds

I Kongo lider fem miljoner barn av akut undernäring och många av dem dör innan sin femte födelsedag. Mado Kwalya är fyra år och väger tio kilo när gynekologen Sylvie Mwambali och barnläkaren John Peter Mulindwa från Panzisjukhuset hittar henne.

Mados problem började med en infektion i högerbenet som inte ville läka. Mamma Charlotte gjorde som man gör i byn och tog henne till en lokal medicinkunnig man som smorde in såret med örter och egentillverkad medicin. Det ledde till en svår infektion och till sist var hela benet mer eller mindre ett öppet sår och Mado blev allt svagare.

Maria Bard, Kongoexpert som tidigare har arbetat på Panzisjukhuset, säger att situationen är absurd.

– Att 12 av 100 barn dör av undernäring innan de fyllt fem år i ett av världens potentiellt rikaste länder borde inte få ske. Dessutom förnekar landets regering hur allvarlig situationen faktiskt är.

Enligt läkaren Sylivie Mwambalis bedömning behöver Mado vård av specialistläkare för att hon ska ha en chans att överleva. Och när Mado och hennes mamma Charlotte anländer till Panzisjukhuset är läget mycket allvarligt.

Tre veckor senare får Läkarmissionen ett sms i Stockholm. Det är en bild på en flicka som med rak rygg sitter i en rullstol och ler blygt mot fotografen. Rosa mössa med en röd blomma. Turkos klänning, svarta sandaler. Det är lilla Mado Kwalya.

– Mado har gått upp nästan två kilo. Hon har fått en klänning och ett par sandaler och ville så gärna se en bild av sig själv. Just nu sitter hon ute i solen, skriver Betoko London som arbetar på sjukhuset och som tog bilden.

En månad senare firar Mado sin födelsedag. Hon fyllde fem år.

Vad räcker pengarna till?

För 90 kronor får ett undernärt barn en full behandling på Panzisjukhuset.

För 180 kronor får en kvinna föda barn på Panzisjukhusets förlossningsavdelning. Säkra förlossningar räddar livet på barn och deras mammor.

,