fbpx

Foto: Torleif Svensson

Bland annat med medel från Världens Barn ger Läkarmissionen och PMU stöd till Panzisjukhuset där överläkare Denis Mukwege, som just tilldelats Nobels Fredspris, arbetar för att hjälpa kvinnor och flickor som utsatts för övergrepp.

- När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig, säger Denis Mukwege. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken.

DR Kongo är svårt drabbat av väpnade konflikter, människor är extremt fattiga och både barn och vuxna är på flykt för att rädda sina liv. Genom det arbete som drivs av Doktor Denis Mukwege ger Panzisjukhuset hjälp till de flickor och kvinnor som utsatts för grymma våldtäkter, ofta av väpnade grupper som ett led i krigföringen.

Sedan 2004 har fler än 50 000 kvinnor och barn fått vård på sjukhuset, efter att de utsatts för sexuellt våld. En av dem är Justine Sirie som opererats av doktor Mukwege sju gånger efter en våldtäkt. Hon blev sedan erbjuden ett arbete som lokalvårdare på Panzisjukhuset och kan därigenom ta hand om sin familj:

- Jag saknar ord för att uttrycka allt Doktor Mukwege har gjort för kvinnor som mig, säger Justine. Han ger oss hopp även när det känns så tungt att våra hjärtan nästan slutar slå. Han opererar alla, oavsett om vi är fattiga eller rika, vilken folkgrupp vi tillhör eller vilken tro vi har.

Läkarmissionen och PMU är två stora givare till Panzisjukhuset, bland annat genom medel från Världens Barn. Läs vidare på deras respektive Facebooksidor om Dr Mukwege och sjukhusets verksamhet.

Läkarmissionens Facebooksida
PMUs Facebooksida