fbpx

Undervisning i Rajshahi, Bangladesh

I oktober hade Världens Barns medarbetare Marcus Dernulf möjlighet att besöka ett av de många projekt dit pengarna från kampanjen går. Här berättar han om arbetet som nu sker i Bangladesh.

I isolerade byar med minoritetsbefolkning växer barnen upp utan att kunna det officiella språket Bengali som talas i landet. I den redan utsatta situation de befinner sig, avseende kosthållning, vård och utbildning, gör det att marginalerna är mycket små om något utöver det vanliga inträffar. Under 2017 upplevde man massiva översvämningar som satte hela byar ur spel. Plötsligt var det bara vatten där man brukat leva och bo.

Jag hade förmånen att få följa med en liten delegation för att besöka några av de här byarna i slutet av oktober i år. Vi ville se om insatserna från Världens Barns insamling börjat ge någon effekt. I de här byarna arbetar PMU:s lokala samarbetspartner SIL med nutrition, hygien- och språkundervisning. Barnen som undervisas ingår i ett nutritionsprogram, vilket innebär att de får tre mål näringsriktig mat i veckan i samband med undervisningspassen. De får lära sig vad de ska äta för att växa och må bra och hur viktigt det är med hygien.

Kanske är det ändå språkundervisningen som är den stora lyckan för de här barnen. I dagsläget är de otroligt utsatta, då de inte kan gå i den statliga skolan som är helt baserad på språket Bengali eller ens göra sig förstådda om de behöver uppsöka sjukvård. Att få lära sig Bengali innebär att de får tillträde till de vanliga skolorna och kan skaffa sig en riktig utbildning. Då bryter man också den isolation som minoriteten levt med i generationer.

I en by hade de just fått reda på att de hade rätt till ”kommunalt vatten”, det vill säga en offentligt subventionerad vattenpump. Den installerades skyndsamt och innebär en stor förenkling i vardagen.

Det är fantastiskt att få komma till de platser där Världens Barns insamling gör avtryck och verkligen se vilken skillnad insamlingen gör. De byar vi fick besöka i Rajshahi, Bangladesh, inspirerade att spänna bågen ytterligare inför 2019 års insamling.