fbpx

Dikter för Världens Barn

S:t Petri skolan är en gymnasieskola i Malmö. De har i åtta år genomfört olika insamlingar för Världens Barn, som en del av sin kurs i journalistik och media. Några av eleverna som engagerat sig är Nicole, Iris, Malin och Maria: 

- Vi får i princip fria tyglar att utforma en kampanj som ska påverka, sprida kunskap och samtidigt få människor att bidra till Världens Barn, säger de.

Att de får stort utrymme till kreativitet märks. Genom åren har eleverna skramlat med bössor, uppträtt med magdans, gjort ansiktsmålningar, spelat gatumusik, fixat loppis, bakat, ritat med barn på dagis och tillverkat smycken. Hösten 2020 ville Nicole, Iris, Malin och Maria hitta på något som stack ut, som ingen annan redan gjort och som var både ”påhittigt och kreativt”. Resultatet blev ”Dikter för Världens Barn”.

- Alla som skänkte pengar till vår digitala bössa fick önska en personlig dikt eller julklappsrim, som vi sedan författade och skickade, säger tjejerna. Och det gick bra! Dels för att det gick att köra helt digitalt, så det funkade trots coronapandemin och dels för att det började närma sig jul och många ville ha julklappsrim.

För tjejerna var det kul att få genomföra ett skolprojekt där de fick vara både kreativa och samtidigt känna att de gjorde skillnad. Allra roligast var att bli inbjudna till Sveriges Radio P4 Malmöhus, där de fick prata om sin insamling och läsa upp några rim och dikter som de skrivit. 

- Men den största äran var att få skriva en hyllningsdikt till alla hjältar som engagerar sig för Världens Barn runt om i landet, säger de. Det värmde gott i hjärtat att det vi gjorde blev så uppskattat och uppmärksammat och att vi lyckades få så många andra att vara med. 

Tillsammans samlade eleverna på skolan in över 17 000 kronor genom sina olika projekt. De räknade sedan ut vilka insatser pengarna kan räcka till i världen och vilken skillnad de bidragit till. För Nicole, Iris, Malin och Maria är det vissa insatser de känner extra mycket för. 

- Vi brinner för alla frågor som rör barn och ungdomar i världen, säger de. Men eftersom vi är fyra unga tjejer som kunnat driva detta projekt tack vare att vi får själva gå i skolan, så är flickors rätt till utbildning något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat.

 

DIKT TILL ALLA FRIVILLIGA

”2020, vilket år
Verkligheten har för många blivit svår
Barnen drabbas hårdast av alla
Därför behöver Världens Barn hjälp tillkalla
Det finns många hjältar ute i vårt land
Som vill hjälpa och sträcka ut en hand
De springer, pärlar och bakar
Bössor fylls så fulla att väggarna knakar
Gamla som unga, alla hjälper till
Det finns många som en bättre värld skapa vill
90 kr, ett undernärt barn i Kongo räddar
7000 kr, barns framtid breddar
När en skola i Bangladesh på ny plats monteras
Barnens skolgång blir skyddad trots att marken av översvämningar raseras
Alla insamlade miljoner räcker då långt
För att fixa allt det som är så vrångt
2020, vilket år
Det kommer i våra minnen sätta spår
Men hur vi gick tillsammans för Världens Barn är det vi kommer minnas allra mest
För DET, det känns allra bäst!”

, , ,