fbpx

I Travnik i Bosnien och Hercegovina stödjer IOGT-NTO-rörelsen med medel från Världens Barn ett projekt där barn från utsatta familjer, familjer med missbruk eller fattigdom, får hjälp till en trygg och meningsfull fritid. Projektet kallas ”storasyster och storebror” och barnen paras ihop med äldre, trygga ungdomar eller vuxna och så hittar de på skoj saker tillsammans. Målet är att bryta utanförskap och att alla barn ska få samma möjligheter i livet.  

När Världens Barn besöker projektet är det en stor dag. Först ska barnen få plantera varsitt träd i en park och sedan väntar en utflykt till de vackra bergen ovanför Travnik. Groparna till träden är redan grävda, och barnen sätter med stor försiktighet ned sina träd och plattar till, vattnar och gödslar dem. Sedan pryds de med namnskyltar.

- Det känns såå coolt att få ett eget träd! Det kommer säkert bli två meter högt, säger Kristijan 10 år.
Tanken med dagen är att barnen ska få uppleva och lära sig om värdet av naturen. Och om man har ett eget träd med sitt namn, ja då tar man ju hand om det för all framtid!

Sedan var det dags för utflykten till bergen och besök i en botanisk trädgård. För många av barnen var det första gången de åkte buss och de tävlade om att sitta längst bak där det skumpade som mest. Med på utflykten var barnens ”storasyskon”. Det är unga och vuxna volontärer som frivilligt är med i programmet.

- Det är fantastiskt, berättar Adna, 22 år som är ”storasyster” åt Amina och fortsätter; jag får se henne växa, mogna, vara med om hennes första förälskelse, finnas där i motgångar och medgångar – vi lär så mycket om varandra och det är vackert. I projektet blir vi som en stor familj, en funktionell familj, som många av de här barnen saknar. Här lär de sig om hur man bygger ”normala”, tillitsfulla relationer med andra barn och vuxna. Det är något som många av barnen saknar hemma.

Världens Barn är en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer och ett unikt samarbete mellan 14 biståndsorganisationer, SVT och Sveriges Radio P4. Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. Världens Barn jobbar därför med att förbättra förutsättningarna för barn som lever i utsatthet med fokus på hälsa, skola och trygghet. För när barn har en god hälsa, möjlighet till utbildning och lever i trygghet, ökar deras chanser betydligt att få en bra framtid.

IOGT-NTO-rörelsens samarbete i Bosnien och Hercegovina är en av många insatser som genomförs med stöd från Världens Barn i år. Här kan du läsa om fler av projekten: https://start.varldensbarn.se/projekt/

Foto: Jesper Anhede