fbpx

Med medel från Världens Barn genomför bland andra Erikshjälpens projekt runt om i världen. Ett av dessa ligger i Jamunadeltat i nordvästra Bangladesh. Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn har precis besökt projektet och berättar vilken skillnad det gör för de barn som lever i området.

Bangladesh utsätts för ständiga översvämningar och familjer som bor i floddeltat har inga möjligheter att skicka sina barn till skolor med dyra och ibland farliga transporter. Vi har tillsammans med vår partnerorganisation Friendship hittat ett sätt att bygga monterbara skolor, vilket betyder att vi kan flytta utbildningen dit barnen finns.

Utbildning är oerhört viktigt för att ge långsiktig utveckling i området. Att även flickor nu har möjlighet att gå i skolan minskar också risken dramatiskt för tidiga barnäktenskap med alldeles för tidiga graviditeter. Det ger dem en framtid. Samtidigt måste skolorna i hela regionen rusta för att möta naturens tuffa utmaningar som ökat med klimatförändringarna.

Bangladesh är ett av världens mest utsatta länder, med monsunregn och avsmältning från Himalaya, säger Daniel. Framtiden är oviss och svår.
Ändå är det utbildning som föräldrar ber om för sina barn, för skolan ger hopp om en möjlig framtid.